Smidmek levererar stommen till Helsingborgs nya landmärke

Nu står det klart att Smidmek levererar stommen på totalentreprenad till Helsingborgs nya landmärke: ett 20-våningshus med drygt 80 lägenheter samt kontor och gym. – Detta är det högsta hus vi byggt hittills, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek.

I sommar kommer Smidmek tillhandahålla en komplett betongstomme när Helsingborgs nya 20-våningshus färdigställs. Att bygga så högt innebär många utmaningar. Det kommer bland annat att krävas 650 meter spännarmering för att uppnå stabilitet i den höga huskroppen.

– Detta är det högsta hus vi byggt hittills. Men det kommer att bli en ganska snabb process eftersom de första fem våningarna redan är på plats. Det gör att man slipper till exempel grundläggning och gjutning av källare som annars kräver mycket arbete, säger Victor Hallberg.

Totalt kommer cirka 6 000 kvadratmeter bjälklagsyta och tak samt 3 000 kvadratmeter betongvägg att gå åt till bygget som ligger intill gallerian Söder.

– Den stora utmaningen är den pågående verksamheten i gallerian och på torget som är öppet för allmänheten. Det blir utmanande med logistiken mitt i stadskärnan och det är viktigt att vi planerar noggrant, säger Victor Hallberg.

Fastighetsutvecklaren bakom projektet är Jefast. Entreprenören är MTA Bygg- och Anläggning.

– Smidmek erbjuder oss en helhetslösning och tar ett stort ansvar. Vi har god erfarenhet av att samarbeta kring stomresningar, säger Joakim Stenberg, avdelningschef på MTA Helsingborg.

Framtiden ser ljus ut för Smidmek som fortsätter att vinna nya uppdrag.
– Orderböckerna är välfyllda och vi har ungefär en hel årsproduktion säkrad, avslutar Victor Hallberg.