Smidmek levererar stommen när Nacka får ny grundskola

Om två år ska Nya Stavsborgsskolan i Nacka vara redo att invigas. Bygget genomförs av Peab som har gett Smidmek uppdraget att leverera och montera stommen.

Smidmek levererar och monterar prefabricerade betong- och stålstommar över stora delar av Sverige. Till bygget av Nya Stavborgsskolan i Älta, Nacka kommun, bidrar Smidmek med en komplett stombyggnad av bjälklagsplattor, betong- och stålpelare, väggar, balkar och trappor.

– Projektet innebär en omfattande entreprenad med både plåtarbeten och uppförande av stomme. Med tanke på Smidmeks stora erfarenhet är uppdraget i stort sett skräddarsytt för oss, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek.

En av utmaningarna är att skolan uppförs på sluttande mark. Det gör att lokalerna uppförs i suterräng, delvis med en våning under marknivå. Med dessa förutsättningar ställs det också högre krav på planering och samarbete.

– Vi disponerar marken tillsammans med projektets andra aktörer och behöver ha stenkoll på logistiken och på hur vi placerar ut kranar och annan utrustning. Men med en tät och tydlig dialog så kommer det att gå utmärkt, säger Victor Hallberg.

– Samarbete och kommunikation är viktiga framgångsfaktorer i projektet. Vi har ett mål att barnen i Älta ska kunna börja höstterminen 2023 i den nya skolan. Nu ser vi framemot att tillsammans med Smidmek påbörja montage av stommen i december, säger Mikael Sjölund, projektchef, Peab.

Smidmek levererar jordtrycksväggar i slutet av november, men det stora arbetet påbörjas strax innan årsskiftet när stomentreprenaden drar i gång. På dagordningen står också tre liknande projekt – Lärkgatans förskola i Bjuv, Heddaskolan i Lund och en utbyggnad av Norrevångsskolan i Eslöv.

Nya Stavsborgsskolan kommer att rymma 1 200 elever från årskurs ett till nio och öppnar i augusti 2023.