När världens första byggnad med fossilfritt stål nu uppmärksammas i Lund är stoltheten stor hos Smidmek som stått för stomentreprenaden. Uppdraget har omfattat en toppmodern industrianläggning på 6 000 kvadratmeter – med fasader av fossilfritt stål – för kontraktstillverkning av probiotika, kosttillskott och läkemedel. – Det är inspirerande att få ta täten i en unik utveckling som bidrar till minskad klimatpåverkan, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek. Det här är en del av vårt långsiktiga arbete att sänka klimatavtrycket i alla de projekt vi arbetar med.
Smidmek är en del av Peab Byggsystem och en av de marknadsledande aktörerna inom projektering, leverans och montage av prefabricerade stommar.
Det är Peab som på uppdrag av fastighetsbolaget Wihlborgs uppfört anläggningen som nu får världens blickar på sig genom ett samarbete med SSAB som tillverkat det fossilfria stålet med så kallad HYBRIT-tekonologi. Byggnadens vägg- och takkonstruktion har projekterats och producerats av Ruukki Construction, där det fossilfria stålet har använts i tillverkningen av sandwichpanelerna.
– Arbetet med montaget har gått helt enligt tidplanen, säger Peter Olofsson, projektchef på Smidmek. Det är ingen skillnad i momenten med det fossilfria stålet jämfört med konventionellt stål, men det känns väldigt bra att vi kan bidra till en långsiktigt hållbar tillväxt inom byggsektorn.
Byggnaden har uppförts med en stålstomme och kompletterande prefabricerade betongelement.
Genom partnerskapet mellan SSAB och Peab säkras Smidmeks tillgång till det fossilfria stålet i kommande byggprojekt från 2026. HYBRIT-tekniken uppges ha potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp från ståltillverkning med minst tio procent. Det motsvarar en tredjedel av utsläppen från svensk industri och kan i framtiden bidra till att minska utsläppen från järn- och stålproduktion i hela världen.
Stålstommen har tillverkats i Smidmeks egen verkstad i Eslöv, drygt två mil från uppförandet av anläggningen som rymmer kontor, lager, produktion och teknikutrymme.
– Vi är så gott som klara och har bara mindre kompletteringar och invändiga ståltrappor kvar, säger Peter Olofsson.